Rhymes, Beats and Passion: Timestamps van de MC Challenge bij H3C

Mama sorry voor de pijn. Ondanks al mijn gekke dingen wil ik zacht voor je zijn“. Een citaat uit het optreden van Nunna.

15:30
Zondagmiddag 14 oktober kom ik aan op de Van der Kunststraat in Den Haag. Tegenover de Megastores is daar het Haags HipHopCentrum aka H3C gevestigd.
Ik ben daar voor de laatste Nederlandse voorronde van de wereldkampioenschappen MC Freestyle in Parijs.
De bedoeling van de voorronde is om via een zogeheten battle te bepalen wie van de deelnemers het ticket naar de Lichtstad wint en Nederland bij dit prestigieuze gebeuren gaat vertegenwoordigen.
Een big deal dus deze MC Challenge in Den Haag die financieel mede mogelijk werd gemaakt door de Cultuurschakel.

Bij een dergelijk evenement horen zwaargewichten. De organisatie heeft er daarom voor gekozen om mensen te vragen die ruimschoots hun sporen in het genre hebben verdiend.
Hiphopsterren van het eerste uur Feis en Alee Rock (Ecktuh Ecktuh), plus Daniël Monroe aka Master Surreal hebben zich voor juryduty aangemeld.
Feis en Alee doen daarnaast ‘s middags ook nog een masterclass.

the jury vlnr Feis Ecktuh, Alee Ecktuh, Daniël Monroe aka Master Surreal

YoVinyl Richie master DJ

 

 

 

 

 

 

 

 

De beats worden verzorgd door de geestelijk vader van deze challenge in Europa. Het is Richard ‘YoVinyl Richie’ die met z’n double barreled draaitafel de hele avond meesterlijk beat, sample, scratch, tune, digi en analoog twist en mixt. Awesome !
De hosting van de avond wordt gedaan door de winnaar van vorig jaar Kymer McGyver.

Kymer McGyver host de avond

Voldoende reden dus voor MC’s, rappers, freestylers, spitters, uit het hele land om zich in Den Haag te verzamelen.

16:00
De start is op de eerste verdieping van het H3C. Daar is voorafgaand aan de challenge een masterclass van een uur georganiseerd waar Feis en Alee Rock van Ecktuh Ecktuh hun ervaringen delen en ingaan op de vragen van diegenen die zullen strijden om de titel.

Een interaktieve sessie die ingaat op bijvoorbeeld de tijd waarin hiphop met een band niet werkte. Trackrecords en tips ten aanzien van beats in eigen productie worden gedeeld.
Ook do’s en definitely don’ts van social media en het schrijven van rhymes worden besproken en de tijd vliegt.  Feis en Alee weten waar ze over praten.
Het meest duidelijk komt dat naar voren wanneer ze uitleggen hoe kritiek groei bevordert. En hoe belangrijk het dus is om in je omgeving, je crew mensen te hebben die kritiek durven geven.
De meeting gaat uiteen met de woorden: “Voel je lekker battle je lekker !”

 

van rechts naar links op de foto de deelnemers aan de Masterclass: Kuo, Woordensmid, Magic Kid, NathaMax, Kimma, Respectloos, Kymer McGyver, Soraya. Tegenover hen zitten Feis en Alee Rock die de masterclass geven.

17:40
Uur “U” nadert nu snel buiten in de zon. Snel nog even oversteken om burgers en juice bij McDonald te scoren. Roken, handen schudden, kennismaken, succes wensen. Want dat is de sfeer die er heerst. Competitief maar met enorm veel respect en begrip voor elkaar.

18:07
Tijd voor het eerste deel. De Rhyme-off waar alle deelnemers op dezelfde tune rappen. Drie minuten en de druk is hoog want naar aanleiding hiervan worden de zes finalisten voor de MC Challenge geselecteerd.

Twaalf males, twee females doen mee met de Rhyme-off. Snelle woorden of wiegend spitten. Zelfverzekerd beheersen ze de ruimte, ritme en rhyme. En ik ben blij dat ik niet hoef te jureren.
Zo gelijkopgaand is het.

19:30
Een jury die uiteindelijk na turven op de categorieën lyrics, delivery, presence en creativity vijf rappers doorgang verleent naar de volgende ronde. Het publiek kiest vervolgens de zesde rapper voor de finale MC Challenge.

19:48
Tijdens die challenge hoor en zie je pas echt hoeveel skills deze mensen hebben. Acapella, writtens, beat juggle, grab bag freestyle, power cipher.
Ze beheersen stem en adem, geven tekst inhoud, improviseren on the spot. Hun articulatie en presentatie hebben ze in toom. Hun samenwerking met en reactie op de DJ en de manier waarop ze hun verhaal opbouwen. Altijd op weg naar de climax. Super.
Indrukwekkend knap ook hoe ze ondanks hun drive aan anderen ruimte laten. Dat is vooral bij de Cipher goed te zien.

En de zaal vult zich naarmate de avond vordert steeds meer. Spanning bouwt zich op. De parkeerplaats gaat van leeg naar voller. De koelkast koerst de andere kant op.

22:10
De optredens zitten er op. Het is jurytime.

Terwijl zij tellen, wikken en wegen gaan McGyver en VinylRichie los. Dazzlen iedereen in de zaal met beats en raps die praten over wat we juist gezien hebben en wat er komen gaat. Wederom een staaltje van fenomenale freestyle rap.

22:28
Juryverdict. Het zit zó dicht bij elkaar. De winnaar heeft uiteindelijk 2, twee punten meer dan de runner up.

Het is da ModaFaya die het ticket naar Parijs in de wacht sleept. Sportieve omhelzingen en applaus van zijn rivalen. En dan gaan zijn handen in de lucht. Alle handen gaan mee in de lucht.

En de gekte barst er los. Alle rappers zijn er nog. En ze hebben allemaal zin om nog te rappen. Nieuwe rhymes. Twee microfoons gaan rond. No ego, just skillz. De DJ draait. De camera’s klikken en de speakers bonken. Mensen lachen. Moedigen aan. Klappen op de maat.
Een verbazingwekkend display van brother- en sisterhood.

En ik geniet met ze mee. Als liefhebber van taal, van muziek en van passionele overgave.

Dit zijn mensen die spélen met taal. Die taal veranderen. En meantime in de tussentijd zo veel plezier hebben met hetgeen ze doen. Dit is burning passion in 3- en 4-kwarts maat. Op samples van hartbeats.

Ervaar het zelf. Zoek op youtube of Google gewoon eens.

op Woordensmid, op Respectloos, op Magic Kid, op Kimma, op KUO, op Mad Rev, op NathaMax, op Benito, op Mr Melt op ModaFaya, op Nunna, op Insayno op Grinder, op Nadeche of op Haags Hiphopcentrum.

En ga eens kijken.

~taalluister~

 

alle foto’s stammen van de facebookpagina van Haags HipHopCentrum

 

 

 

 


Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.