Terugreis … naar het ontstaan van taalluister

-Dit blog beschrijft de reis van idee tot lancering van taalluister

April, mei, juni en juli 2017 waren voor mij herstelmaanden. Regeneratie na een steile dip. Een harde reset.

Wat daarbij hielp was schrijven. Nou ja niet het schrijven alleen. Ook de publicatie van mijn schrijfsels. Voor de publicatie gebruikte ik voornamelijk Facebook. Via dat medium deelde ik dan teksten en foto’s met mijn vrienden. En met mijn vrienden alleen.

Terwijl ik soms best benieuwd was, hoe gedachtenspinsels van mij zouden worden ontvangen door een groter publiek. En dan kun je natuurlijk openbaar op Facebook. Maar dan was er weer de handicap dat je je niet kon richten op een bepaalde doelgroep.

Peinzen hoe. Eerst het maken van een pagina in Facebook. Daar kon ik al veel meer richten. Wat ik toen zag is dat ik met het concept van het bereiken van een doelgroep niet de goede gedachtengang had.

Ik genoot immers van teveel teksten. Het hele scala. Zoveel soorten schrift, mensen, ervaringen, originaliteit en brille dat ik wel heel beperkt zou zijn als ik alleen zou willen zenden. Op Facebook, op Instagram. Op hiphopsites en gedichtenblogs enz. vond ik zoveel moois. Ik realiseerde me verder dat er ook veel tekst ligt van mensen die niet de kennis, tijd of zin hebben om een website te maken.

Toen besloot ik dat ik voor allen die ik noemde dan die website wilde maken. Een plek waar iedereen die schrijft of wil schrijven de kans heeft die berichten centraal op het net te publiceren.

Geen zuilen meer. Een preek, een raptekst, een column of blog, of een gedicht. Een toespraak, presentatie, haiku, songtekst, opstel, rijmpje of limerick. Een foto van muurpoëzie en buitengedichten. Allemaal bevatten ze een boodschap. Een boodschap die vaak kunstig soms briljant in woorden is gevat.

Die boodschappen wil ik dus op de site. En dan kunnen schrijvers, dichters, rappers, bloggers, componisten, fotografen, dominees en ieder ander die een boodschap verkondigt, wellicht in verwondering de overeenkomsten in elkaars boodschappen bespreken.

Dat was dus de gedachtengang in augustus 2017. Laat me je vanaf daar in een soort ‘journal’ bijpraten over hoe het vanaf daar ging.

Aug 2017
Het bedenken van een naam en logo
Criteria voor de naam (3)

  1. De naam moet de kern van de website weergeven
  2. De naam moet zo uniek mogelijk zijn
  3. De naam moet logisch en makkelijk klinken

Criteria voor het logo

  1. In het logo zit de naam verwerkt
  2. het logo moet er kleurig, fris en onderscheidend uitzien
  3. het logo moet door mij (na) te maken zijn

Dat heeft enkele dagen gekost. Het werd uiteindelijk taalluister. Dit is een brainclick vanuit het gegeven van de pracht van taal. Een ander woord voor pracht is luister.
Et voilà. Daar was de naam. Die blijkt razend uniek, zodanig dat het zelfs in de Dikke van Dale nog niet bestaat.

Zoeken op Google naar taalluister, levert ook alleen maar hits naar mijn site op.

Het logo is door mij gemaakt en ik vind het positief opvallen tussen andere avatars en logo’s. Maarrr … ik ben een beetje vooringenomen.

Augustus 2017 tot mei 2018

Op Facebook en Instagram heb ik taalluister toen geïntroduceerd. Ook om te kijken of men mijn woordgrapjes, columns en andere woordvondsten te pruimen vond. Maar vooral om me te bewegen tussen mensen die ook ernstig spelen met taal. Ik heb me maandenlang ondergedompeld in pagina’s en sites van woordfantasten, spoken word artists, recensisten, hiphop lyrics, poëzie, blogs, columns et cetera.

April 2018 Mei 2018

Begonnen met de realisatie van taalluister. Er is een domein aangevraagd.
Vervolgens de grote en langdurige zoektocht naar de beste techniek voor de functionaliteit die ik voor ogen heb op de website. Dat heeft vanwege mijn onervarenheid met het bouwen van websites veel tijd gekost.

Mei 2018 – Juni 2018

De planning voor lancering was eerst 10 mei. Zwaar onrealistisch aangezien er in de website de voor mij moeilijke functionaliteit van shared content moest worden ingebouwd. Ook daar heeft een zoektocht naar de juiste techniek lang geduurd. Maar het is gelukt.

Juni 2018 tot 26 juni

Bouw van de site. Pagina’s maken, menu’s maken, FAQ, scripts, instellingen, foto’s kiezen. Maar ook het maken van huisdocumenten zoals privacybeleid, huisregels, feeds, cookieregels en disclaimer enzovoort wordt in deze periode gedaan.

Samen met het opschrijven van de missie en ambities van taalluister. En een stukje over mij.

1 juli 2018

Lancering van de site. Iedereen kan sinds die datum registreren, inloggen en publiceren op taalluister.nl

Leuk, maar wat een werk.

Als je pen op ’t web wil zijn.

-taalluister-