Vogeltrek

Hoewel er beelden bekend zijn van hun balts ziet men de duif, paradijsvogel, wilde gans, de ekster en zedige zwaan zelden daadwerkelijk opgewonden op elkaar gestapeld.
Merels, koolmeesjes en reigers paren zo discreet dat de daad voltrokken is als de vogel is gevlogen.
Terwijl naar horen zeggen de schuwe fazant not so shy is wanneer nestdrang zich aandient. Ook meerkoeten zijn echte schuinsmarcheerders. Agressief binnen en buiten broedseizoen denderen ze christelijk in volle vaart over het wateroppervlak. Lopen op water met een schuimspoortje buitenboordmotor achter je aan in een aanval naar de territoriumbreker.
Want onschuldig flaneren in de sloot daar geloven ze niet in. De eend en het waterhoentje lijken eenkenniger. Net als de fuut die de hele lentezomer dartelt met één partner.

Maar kippen, pauwen en kalkoenen spannen de kroon. Dat hoendervolk staat tijdens de bevruchting er gewoon omheen te supporteren als onder groepsdruk bezweken tieners vol lachgas. Of 36 jarige probeerders van de buurtparenclub.
Klokkend lokkend. Hennen en kippen. Gewillige getuigen bereid om ook eens slachtoffer te zijn. Terwijl er eentje ruw wordt beklommen.

De kippenren was zonder begeleiding van mijn vader of moeder taboe. Want Torres was daar. Wit en zeker 40 centimeter hoog. Een kampioen met felle ogen, scherpe sporen en een wrede snavel. En een rode lel van een kam bovenop zijn kop.
Een moordenaar die de andere hanen hardhandig beroofde van hun harem. Deze promiscue patser had een versiertechniek die in dit Tinder tijdperk totaal onaanvaardbaar is,

Omdat zijn veren veel verborgen stormde hij zonder aanwijsbare reden met ongeveer 15 kilometer per uur op een groep hennen af. Zijn doelwit bij die spurt was bij die chickies pas bekend wanneer hij precies landde op de rug van zijn uitverkorene nadat hij de laatst overblijvende meter met een krachtig gefladder had overbrugd.
De vervolgactie was dan klauwen aan weerszijden op de vleugels en snavel in de nek. En altijd in de roos bij wijze van spreken. Met die snelheid en ondanks de totale anachronie met de #MeToo beweging echt een topprestatie.

Torres heeft 4 jaar geregeerd. Geheerst met keiharde hand. Het begon ’s ochtends als hij vanuit de guaveboom de precieze aankondiging van weer een mooie dag in slechts vier lettergrepen gaf. “Kukeluku !” Maar dan zonder de K.
Vier jaren van ongebreidelde hoenderseks. Donsdekken 7 dagen per week 20 keer per dag. Dat zijn vanwege een tussenvallend schrikkeljaar 29220 uitingen van vogeltrek.
Om en nabij.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Torres op een tropische morgen in een vreemde ren door gele slappe poten zijn laatste gevecht verloor. Op die dag stapte de jongere haan waar hij zich tegen doodgevochten had voor het eerst trots rond in onze ren.
De kippen thuis waren verdrietig over de geweldsovername. Natuurlijk sexten ze nog steeds evenveel als met de vorige baas, gek op kuikens als ze zijn, maar de staartveren gingen wel met zichtbaar minder plezier uiteen dan voorheen. Eventjes.

Torres is nu vergeten. Vederlichtekooien verleiden de nieuwe inmiddels met rondborstig gescharrel en kipoogjes.

-taalluister-


Comments to Vogeltrek

 • Thanks on your marvelous posting! I seriously enjoyed reading
  it, you happen to be a great author. I will be
  sure to bookmark your blog and may come back down the road.
  I want to encourage you to ultimately continue your great work, have a nice
  afternoon!

  Feel free to surf to my web blog: Minna Herring

  Minna 20 maart 2022 22:56 Beantwoorden

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.