itsallme
Waarom begrijpen we de zinsnede “in de aap gelogeerd”, maar rekent de leraar Nederlands het veel mooiere: “in hotel de aap gelogeerd” fout.
Het 2e is mooier omdat het direkt beelden oproept van de lobby van hotel de aap. En de glimlach steeds wanneer je je het kwaliteitsniveau voorstelt van het logeren daar. Grappig !
Al vroeg was ik bezig met het boetseren van taal. Met het herdefiniëren en samensmelten van zinnen nodigde ik gesprekspartners en lezers uit mee te spelen.
Want het is een spel. Iedere keer wanneer er een nieuw woord wordt verzonnen, geassembleerd of herbestemd ontstaat er een raadseltje. Een mini uitdagingkje. Een spelletje dat een gesprek misschien eventjes verrijkt.
Als kind werd mijn gegoochel niet altijd als verrijking beschouwt. Er was vooral vanuit de volwassenenwereld veel argwaan ten aanzien van wat er nou werkelijk was gezegd. Soms kwam men er dagen later nog op terug via strafuurtjes en dergelijke. Vaker nog was er een met een minuut uitgesteld lachsalvo. Een beetje gekkig voor iemand die zo jong was, maar voor mij was het bewijs voor het bezit van een sleutel om het andere oor net iets langer gesloten te houden.
Tot nu toe
Ik heb songteksten geschreven voor muziekcomposities van mij en van anderen. Bijvoorbeeld het liedje dat Annie Lennox van Procol Harum heeft gecovered is goed gelukt in de vertaling.
Ook zijn er verschillende klusbusjes in Nederland met daarop een reclametekst die aan mijn brein is ontsproten.
Soms vraagt men mij promotieteksten voor manifestaties en evenementen te bedenken en van 2005 tot 2012 werd ik regelmatig als columnist uitgedaagd teksten te schrijven over voetbal.
Het leukste echter vind ik het delen van woordvondsten. Zo veel mogelijk. Zo vaak als ik ze vind. Dat is écht leuk.
In april 2017 ben ik gestopt met het werken als adviseur.
Wat ik nu doe is teksten bedenken en teksten schrijven. In alle vormen die ik beheers en niet beheers. Van commentaren, tot verslagen. Columns, artikelen, essays. Slogans, motto’s, leuzen, gedichten.
Noem het zoals je wil. Maar woord voor woord aan het werk om mijn ambitie, minimaal één door mij bedacht woord, betekenis of spreekwoord in de dikke Van Dale te krijgen.
Op de reis daarheen hoop ik zonder gene honderduizenden glomlachjes en blije ooooooohs te ontlokken aan deze of gene.
En ik hoop dat je mee gaat.
De opzet van de website
Deze website is voor iedereen die wil schrijven.
En dat zijn er veel getuige alles wat ik voorbij zie komen op Instagram en Facebook. Maar ook op dichtplatforms, hiphopinitiatieven, spoken word events en dergelijke. En de kwaliteit is hoog.
Natuurlijk kun je zelf een website opzetten en daar gaan schrijven. Dat doen er heel veel. Blogs, schrijverfora etc. zijn er legio.
Dat is leuk als je de technische kennis hebt. Of een budget om het voor jou te laten doen.
Je kunt ook hier schrijven. Gratis, zonder inspanning voor een werkende site. In alle vrijheid die de wet biedt kun je jouw boodschap hier kwijt.
Ik ga de samenwerking opzoeken met anderen die ook met taal bezig zijn. Met de verfraaiing, de verduidelijking, de verfrissing van ons boodschappenvehikel.
En oh. Kon ik maar een veelgelezen boek van lichaams- en gebarentaal opschrijven.
What’s in it for me
Geen enkel financieel gewin. Wel de zekerheid dat de website divers is. Levend is.
Want ik hou van schrijven en soms valt mij een brainclick in die ik wil opschrijven.
Vanuit mijn point of view. In mijn stijl.
Hele dagen echter is er geen inspiratie. Geen brainclicks betekent dus geen nieuw bericht op de site.
Nou stel ik me voor dat jij je brainclicks hier opschrijft. Vijf, tien, 80. Duizenden mensen met elk hun eigen ervaringen, kunde en zienswijze.
Dat zou een feest van veelvoudige inspiratie zijn. Een multiperspectief om van te smullen.
Dus graaf je oude poëziealbum op, check de brieven en gedichten die je ooit van je lover kreeg. De sprookjes en verhalen die je aan je kinderen vertelt voor slapen gaan. Digitize je oneliners.
En al die rap- en songteksten die je tot nu toe alleen liet horen aan je dictafoon. Laat ons meelezen.
De foto die je maakte van een grappige tekst of mooi straatgedicht. Je gevoel bij het verlies van je viervoeter.
Je ervaringen met een boek, een film, een voorstelling. Het concept van jouw toespraak of preek. Je blogging van de reis naar het concert. Een opstel van je leerling over bollen pellen of hilarisch rijexamen.
Kortom, ik wil álles lezen.
Maar dan moet jij eerst pennen op ‘t web.
Ik denk dat het erg gaaf wordt.